Flygplats Schiphol

Schiphol servar Amsterdam

Ett KLM-flyg på flygplatsen Schiphol

Flygplatsen Schiphol i Amsterdam

Den stora flygplats som ligger utanför Amsterdam heter Schiphol (IATA: AMS) och är en av de mest trafikerade flygplatserna i världen. Den är belägen cirka 15km sydväst om staden och erbjuder förutom flyg med vanligt reguljärflyg även ett antal lågprisbolag som Jet2.com och Easyjet. Då Amsterdam är en mycket populär destination i europa, är de billigaste biljetterna ofta snabbt uppbokade. Det gäller med andra ord att vara ute i god tid ifall ni vill hitta riktigt billiga flygbiljetter.

Taxi från Schiphol in till Amsterdam är hyfsat dyrt även med svenska taximått mätt. Färden kostar cirka €40-50 till säg Leidseplain. Jämför detta med Stockholm till Arlanda vilket kostar mellan 450-495:-. Beroende på vilken tid på dagen och trafiken kan färden gå så snabbt som 30 minuter. Har ni otur kan det ta en timma.

Från Schiphol finns ett direkttåg till centralstationen i Amsterdam (Amsterdam Centraal Station). Biljetten kostar €3,90 för en enkel och €6,70 för en tur/retur. Färden tar 20 minuter. Köp biljetter från den gula biljettmaskinen med blå skrift. Köper ni biljetterna vid servicedisken läggs en extra avgift om €0,50 ovanpå biljettpriset. Tågstationen i Schiphol ligger under jord precis under den stora huvudhallen. Tåg till centralstationen i Amsterdam brukar gå från plattform 3. Under högtrafik brukar det gå 4 till 5 tåg i timmen. Tågen går dygnet runt men mellan 01:00 och 05:00 går de endast en gång i timmen.