Rembrandt House Museum

En av konstens sevärdheter

The Rembrandt House Museum är ett hus i Jodenbreestraat i Amsterdam, Nederländerna. Det var här konstnären Rembrandt Harmensz van Rijn och hans hustru, Saskia, levde mellan år 1639 och 1656.

Huset är en rekonstruktion av målarens liv vid den tiden och ger intressant insikt i hans arbete. Här finns 260 av hans 290 etsningar. Entrén är €8 för vuxna och €1.50 för barn.

Bakgrund

1639  tecknade Rembrandt ett avtal som reglerade betalningen för köpet av huset i Breestraat. Köpeskillingen var 13.000 gulden, en enorm summa på den tiden. Konstnären kunde inte skrapa ihop hela denna summa i sin helhet, men fick tillåtelse att betala av den i omgångar. Vid denna tid hade Rembrandt redan etablerat sitt rykte som konstnär. Samma år köpte han huset, fick han det prestigefyllda uppdraget att måla Night Watch. Trots att han tjänade en hel del pengar, var Rembrandt oförmögen eller ovillig till att betala av på huset. Det var så småningom detta som ledde till konstnärens ekonomiska undergång. Mellan 1652 och 1656 gjorde Rembrandt ett antal desperata försök att komma över pengar för att betala av sin skuld. Han lyckades dock tyvärr inte utan tvingades gå i konkurs.

[ad#inkontent2]

År 1656 inventerades Rembrandts egendom till förmån för sina borgenärer och hans bohag och samling av konst och kuriosa såldes. Huset såldes på auktion 1658 och inbringade strax över elva tusen gulden. Rembrandt flyttade till ett litet hyrt hus på Rozengracht, där han levde fram till sin död 1669.

Konstsamlingen

Utöver samlingen av etsningar, teckningar och kopparplattor av mästaren själv, äger Rembrandt House Museum också ett litet antal målningar av Rembrandts lärare, hans elever och hans samtida. Under senare år har museet alltmer koncentrerat sina ansträngningar på att samla de grafiska verk hans föregångare och efterföljare skapat. Bland de viktigaste förvärven finns konst av Jan Lievens och Johannes van Vliet, två konstnärer från Leiden, som båda arbetade nära Rembrandt.
Insamlingspolicyn fokuserar dock inte enbart på konstnärer som var direkt influerade av Rembrandt. Museet har utvidgat sitt fokus till att omfatta hans senare EU-anhängare, bland dem många tyska och österrikiska konstnärer från sjuttonhundratalet. Samlingen omfattar nu etsningar av Christian Wilhelm Dietrich, Georg Friedrich Schmidt med flera. Slutligen finns det även kopior och många reproduktioner av hans teckningar och målningar.

[ad#inarticle]

Jag rekommenderar att Ni besöker Rembrandt House Museum om Ni har tid då det är en av Amsterdams mer populära sevärdheter.

Adress:
The Rembrandt House Museum
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
Holland

Telefon:
+31 (0)20 5200 400

Hemsida:
http://www.rembrandthuis.nl/