Bakgrund till staden

Huvudstaden i Holland

Amsterdam är huvudstad i Nederländerna. Här finner besökaren imponerande arkitektur, vackra kanaler som korsar staden, bra shopping och vänliga människor som nästan alla talar engelska väl. Det finns något för alla smaker här. Föredrar ni kultur och historia, seriöst festande, eller bara koppla av och njuta av charmen av en gammal europeisk stad? Här finns allt detta samt mycket mer. Amsterdam har över en miljon invånare i tätorterna kring staden och är belägen i provinsen Noord-Holland. Amsterdam är inte säte för landets regering utan denna huserar i Haag. Det är dock den största staden och det kulturella och kreativa centrumet i Nederländerna.

Fiskare bostätter sig vid floden Amstels mynning runt 1200-talet. 1414 är Amsterdam Hollands största stad med 12 000 invånare. En brand förstör det mesta av staden 1452. Ostindiska kompaniet startas 1602 med säte i Amsterdam. Tyskarna invaderar och ockuperar Holland 1940.

[ad#inarticle]

1920-talet började bra. Amsterdam School, en idealistisk arkitektur rörelse, skapade billiga bostäder runt den gamla staden. Staden expanderade även till omfatta flygplatsen Schiphol, som fortfarande är hemmahub hos det nederländska nationella flygbolaget KLM – den äldsta flygbolaget i världen.

Även Nederländerna förblev neutralt under första världskriget, en allvarlig matbrist drabbade landet och produkter måste ransoneras. År 1917 kom ett fartyg som innehåller potatis avsedd för armén. Emellertid var lokalbefolkningen bestört av detta, vilket resulterade i ett “potatisuppror”. Detta började en turbulent period i historien om Amsterdam.

Under krisåren (1934) bröt en revolt ut. Protester ägde rum mot en minskning av arbetslöshetsersättning; för många människor den enda inkomstkällan. I synnerhet invånarna från Jordaan deltog, genom att kasta sten på polisen. Detta uppror blev känd som Jordaanupploppet, och som ett resultat blev gatorna belagd så att stenarna inte längre kunde dras upp och användas som vapen.

Världskriget orsakade lite fysisk skada på byggnader och infrastruktur i Amsterdam. Men svält under perioden tog många liv, och som ett resultat av förföljelsen av judar, förlorade staden tio procent av dess invånare.

[ad#inkontent2]

Efter kriget, sammansättningen av Amsterdam befolkningen förändrats snabbt. Många ursprungliga amsterdam kvar för satellit städer som Purmerend, Hoorn och Almere. Samtidigt, en tillströmning av Surinam, turkiska och marockanska invandrare ökade stadens befolkning.

Holland går 1957 med i det som nu är EU. Amsterdam blir Hollands huvudstad 1981. Amsterdam är numera hem till mer än 780.000 invånare från 180 olika länder.