Droger

Narkotika är ej lagligt i Holland

“Lets be honest” som engelsmännen säger, flertalet människor kommer till Amsterdam för att experimentera lite med droger. Tvärtemot vad många av besökarna tycks tro är droger långt ifrån legala i Amsterdam.

Coffee Shop i Amsterdam

I Nederländerna görs det en åtskillnad mellan så kallade lätta droger och tunga droger. Tunga droger är kokain, heroin, LSD, ecstasy med mera. Lätta droger är i grunden marijuana, hasch och svamp. Även om innehav och användning av tunga droger kanske tolereras, jämfört med USA, är det helt olagligt och inte tolererat socialt eller av polisen. Bli inte turisten som grips för att köpa olagliga droger på gatan.

[ad#inkontent2]

Att köpa droger på gatan är en av de största turistfällorna i Amsterdam. Från det första steget ut från centralstationen kommer Ni att erbjudas droger. Merparten av tiden kommer dessa erbjudanden att vara i form av en slags viskning när Ni går genom vissa gator, framför allt de kring Red Light District. Försäljarna kommer att viska saker som “ecstasy”, “kokain”, “something for your nose” osv. Vad Ni än gör så köp ej droger av dessa människor. Det finns ingen anledning att ens svara dem. Ni kan få allt från C-vitamin, tvättmedel, råttgift eller bli rånade på kuppen. Återigen, köp inte narkotika på gatorna.

Om Ni är 18 eller äldre kan Ni besöka ett kafé eller när det gäller svamp, en “smartshop”, för att köpa en liten mängd narkotika för eget bruk. Maximalt får 5 gram inhandlas. Människorna bakom baren kan ge Er råd och svara på Era frågor. Det finns inget att skämmas över utan det är bara att fråga på. De flesta människor tar inte anstöt av rökning, men ifall ni befinner Er på en offentlig plats där det finns äldre eller barn så visa hänsyn genom att inte röka på.

Konsumtion av narkotika är inte utan risk. Om Ni känner Er sjuka efter att ha ätit en kaka eller röka, drick massor av vatten med socker. Var väldigt försiktig med att blanda läkemedel med droger.

[ad#inarticle]

De flesta coffeeshops kan lätt identifieras av sina gröna marijuanablad eller reggae-liknande symboler. De heter ofta saker som Rookies, De Dampkring eller The Grasshopper. Förutom alla exotiska marijuana-kombinationer finns det en hel del hemmagjorda saker, eller som lokalbefolkningen kallar det: “nederwiet”.

Det finns en mängd webbplatser, butiksägare i Amsterdam och turistguider som kan hjälpa Er att hitta säkra coffeeshops och smartshops.

Om Ni känner att Ni har problem med droger gör alla en tjänst genom att titta på någon form av behandling, till exempel Minnesotamodellen.