Anne Frank Museum

En av Amsterdams mest berömda sevärdheter

Anne Frank House museum
Anne Frank House © Terrazzo/Flickr

Anne Frank-huset, även kallat Anne Frank-museet, är det hus där Anne Frank, tillsammans med sin familj, höll sig gömda från nazisterna under andra världskriget.

År 1947, två år efter hennes död i koncentrationslägret Bergen-Belsen, publicerade Otto Frank “Anne Franks Dagbok”. Boken har sammanställts från en samling anteckningsböcker hans dotter författade mellan 1942 och 1944 medan familjen Franks, som var judiska flyktingar från Frankfurt, tillsammans med en annan familj gömde sig i en sluten del inuti huset.

Under 1957 skänktes huset till Anne Frank-stiftelsen som har restaurerat huset i syfte att ge besökarna en uppfattning om de förhållanden under vilka flyktingarna levde. På framsidan av huset, där Otto Frank drev sin rörelse, innehåller nu en utställning. Den inre delen, som tidigare nåddes via en rullande bokhylla, har bevarats som det var. Där fanns inga möbler då dessa konfiskerats av nazisterna. Här finns även Annes ursprungliga anteckningsböcker. Filmer som visar hur rummen såg ut under kriget och dokument som speglar historien kring nationalsocialismen och antisemitism visas också.

Anne Franks hus är verkligen en av flera sevärdheter i Amsterdam jag rekommenderar Er att försöka se ifall Ni kan. Tänk på att det ofta är väldigt lång kö för att få komma in i museet. Se till att Ni har en del tid att avvara när Ni beger Er dit.

[ad#inkontent2]

Museet ger en mycket god inblick i hur det var för Anne och hennes medmänniskor att bo i denna gömda del. Har Ni dessutom läst Anne Franks Dagbok kommer Ni känna igen Er inne i huset.

Adress:
Anne Frank Huis
Prinsengracht 267
Amsterdam
Holland

Telefon:
+31 (0)20 – 5567100

Hemsida:
http://www.annefrank.nl/