Kommunikationer & Transport

Billiga transportmedel

Till fots

Det bästa sättet att se Amsterdam är fortfarande till fots och den näst bästa sättet är på cykel. En naturskön stadspromenad tar dig till de bästa platserna i gamla stans centrum. Naturligtvis finns Red light district, men glöm inte den gamla hamnen, stadens torn, kyrkorna, kanalerna och museer. Det finns risk att ni missar många platser ifall ni endast tar er runt med exempelvis bil. Upptäck Amsterdam till fots – alla gör det!

Kollektivt

Kollektivtrafiken, speciellt om du håller dig till centrum, är utmärkt i Amsterdam. Spårvagnar har många rutter och tenderar att gå så ofta som 5 till 10 gånger i timmen. Bussar går ofta till de lite mindre tillgängliga destinationerna i staden. På natten, efter 01:00, tar nattbussarna över. Du kan med andra ord alltid ta sig runt med hjälp av bussarna, men de går inte lika frekvent som spårvagnarna. Det finns även en tunnelbana, men den är av mest nytta om någon förort ska besökas.

[ad#inarticle]

Taxi

Taxi är, med europeiska mått mätt, ganska dyrt i Amsterdam. Det är dock billigare att ta en taxi i Amsterdam än i Stockholm. När en taxi önkas försök att ta en från de hållplatser som finns för taxibilar runtom i staden. Det är inte tänkt att resenärer ska vinka in dem från gatan som vi ofta gör i Sverige. Sent på natten är det inte ovanligt med långa köer att få tag i en taxi, väntetider på upp till 30-40 minuter är inte ovanligt.