Flygplats Schiphol

Schiphol servar Amsterdam

Ett KLM-flyg på flygplatsen Schiphol
Flygplatsen Schiphol i Amsterdam

Den stora flygplats som ligger utanför Amsterdam heter Schiphol (IATA: AMS) och är en av de mest trafikerade flygplatserna i världen. Den är belägen cirka 15km sydväst om staden och erbjuder förutom flyg med vanligt reguljärflyg även ett antal lågprisbolag som Jet2.com och Easyjet. Då Amsterdam är en mycket populär destination i europa, är de billigaste biljetterna ofta snabbt uppbokade. Det gäller med andra ord att vara ute i god tid ifall ni vill hitta riktigt billiga flygbiljetter.

Taxi från Schiphol in till Amsterdam är hyfsat dyrt även med svenska taximått mätt. Färden kostar cirka €40-50 till säg Leidseplain. Jämför detta med Stockholm till Arlanda vilket kostar mellan 450-495:-. Beroende på vilken tid på dagen och trafiken kan färden gå så snabbt som 30 minuter. Har ni otur kan det ta en timma.

[ad#inarticle]

Från Schiphol finns ett direkttåg till centralstationen i Amsterdam (Amsterdam Centraal Station). Biljetten kostar €3,90 för en enkel och €6,70 för en tur/retur. Färden tar 20 minuter. Köp biljetter från den gula biljettmaskinen med blå skrift. Köper ni biljetterna vid servicedisken läggs en extra avgift om €0,50 ovanpå biljettpriset. Tågstationen i Schiphol ligger under jord precis under den stora huvudhallen. Tåg till centralstationen i Amsterdam brukar gå från plattform 3. Under högtrafik brukar det gå 4 till 5 tåg i timmen. Tågen går dygnet runt men mellan 01:00 och 05:00 går de endast en gång i timmen.